Skip to main content

Sport & recreatie

De mentale gezondheid en ontstressen in de stad

Stadspark West

Een ‘rondje’ door dit gebied dat we voorlopig even “Stadspark West” hebben genoemd, laat zien dat er al veel ondernemers en verenigingen actief bezig zijn met sport en recreatie. Er zijn sportvelden (voetbal, hockey, tennis, honkbal waaronder een prachtig stadion van Neptunes), er zijn twee jachthavens, elk met een heel eigen karakter, er is een manege en een stadscamping, een Bikepark en Bello, een speeltuin voor honden en de scouting heeft hier twee locaties. De Speeldernis biedt een natuurlijke en avontuurlijke speeltuin, daarnaast zie je veel ‘urban sport’ en ‘bootcamp’ activiteiten. Er is een trimbaan in Park16Hoven en er staan speel- en sporttoestellen in bijvoorbeeld het Vroesenpark.

Het recreatieve belang van dit gebied voor de inwoners van de stad wordt op de kaart al goed zichtbaar. Stakeholders, alle ‘belanghebbenden’ in de breedste zin, kunnen zich verbinden aan het project “Stadspark West” en dragen op hun eigen  manier bij aan welzijn, welbevinden, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Een toekomstplaatje?

Stel je voor dat je een lange wandeling maakt, vanuit de Spoortuin, door het Essenburgpark, langs de moskee en door het Roel Langerakpark en dat je even op adem kan komen met een kopje thee of zelfs een lunch op het (toekomstige) terras van de kantine van de jachthaven, lekker aan het water, om daarna over de camping, achter de manege langs, door het volkstuincomplex Tot Nut en Genoegen, via de Daltonlaan en langs Blijdorp, over de singels in Blijdorp weer naar huis terug gaat. een wandeling vol mooie uitzichten, volop natuurbeleving en recreatie mogelijkheden.

Het ligt er in feite al, voor het oprapen, en door nieuwe samenwerkingen, sterke ecologische verbindingen, (zelf)beheer en nieuwe connecties te maken kan het straks mogelijk worden om ononderbroken door de natuur te wandelen.

De nieuwe ‘betekenis-economie’

Rotterdammers kunnen hier sporten, lange wandelingen maken, fietsen naar het ommeland, vissen, de natuur en cultuur beleven, varen, actief betrokken worden bij de volkstuinen, verkoeling zoeken in de verhitte stad en op verhaal komen van hun stressvolle leven. Op die manier levert het park een grote bijdrage aan de niet-economische waarden en juist die waarden maken deel uit van de nieuwe ‘betekenis-economie’, waarin zorg is voor het welzijn en welbevinden van de mens en andere ‘bewoners’.

Door verdergaand onderzoek in dit gebied en door deze kwaliteiten onder de aandacht te brengen, wordt de zichtbaar voor de stadswijken vergroot. Het ‘park’ draagt in hoge mate bij aan het vrij, veilig en prettig bewegen of verblijven in Rotterdam.

Grote stadsparken in andere steden bewijzen dat ze bijdragen aan het imago van de stad en aantrekkelijk zijn voor toeristen wanneer die wat langer in de stad verblijven. Wijken winnen aan kwaliteit en zijn aantrekkelijk bijvoorbeeld voor gezinnen, die anders de stad liever verlaten.