De groene stad maak je niet straks maar nu
Op basis van gesprekken, tests (prototyping) en onderzoek in het gebied werken we aan een lijst met quick wins die volgens ons, bewoners en initiatiefnemers uit Delfshaven van belang zijn.
Met Stadspark West maken we door onderzoek, evenementen en in presentaties de kwaliteiten van het gebied zichtbaar en beleefbaar. Ook de zogenoemde Van Nelle Knoop ligt in Stadspark West. Hier komt over zo’n vijftien jaar gebiedsontwikkeling op gang. Wij laten in deze lijst zien wat je als stad, als wijk en met bewoners nu al mogelijk kan maken om ‘ondertussen’ samen in een mooie en prettige leefomgeving te leven en te werken. Niet over twintig jaar als er een nieuw station komt en daarmee een grote gebiedsontwikkeling, maar nu.
De lijst van quick bestaat uit overwegend kleine ruimtelijke ingrepen die een cruciale verbetering betekenen van de verblijfskwaliteit, het groen en het water in Stadspark West. Deze kleine projecten zijn ondanks hun bescheiden omvang niet simpel te realiseren. In bijna alle gevallen is namelijk sprake van verschillende (bestuurlijke) domeinen die lastig samenwerken en gemeentelijke diensten missen de capaciteit en vaak ook de middelen om in dit ‘nu’ verbeteringen te realiseren.
Wat is er nodig om deze organisatorische obstakels uit de weg te ruimen? Welke systemische veranderingen zijn nodig voor een responsieve overheid, die ervoor kan gaan zorgen dat betrokken initiatiefnemers en ervaringsdeskundige bewoners uit het gebied gesteund worden in de realisatie van deze voor de hand liggende winst?
Alle Quick wins ervaren we als belangrijk. De eerstgenoemde projecten leveren nu problemen en irritatie op en zijn daarmee het meest urgent. Projecten drie, vier en vijf zijn grote kansen die tijd nodig hebben om tot wasdom te komen. Project zes en zeven hebben grotere investeringen nodig maar zijn ook interessant omdat Prorail hiermee iets ‘terug kan doen’ voor de stad.
1- Betere voetgangersverbinding over de Beukelsbrug
- Verantwoordelijk: gemeente/mobiliteit/SO/Stadsbeheer (het gaat om aanpassing aan de infrastructuur)
- Stakeholders: bewoners van Spangen en Nieuwe Westen, Groene Connectie, Mevlanamoskee, Van Nelle, Sparta en gebruikers van de sportfaciliteiten zoals de atletiekbaan en Neptunus.
- Mogelijke samenwerking: aanleg voetpad over talud, aanleg en onderhoud begeleidend groen right to challenge niet mogelijk ivm domein infrastructuur
2- Ontschotten en onthekken Roel Langerakpark.
Op dit moment is er geen kwaliteitsimpuls en verbinding mogelijk vanuit volkstuinen, speeldernis en sportverenigingen omdat deze onder andere diensten vallen. Bestuurlijke schotten zorgen hier dus voor hekken, schuttingen en gebrek aan beheer. Daardoor is dit een soort dumpplek voor heftige festivals geworden waarbij het park lange tijd ontoegankelijk is voor de buurt en beschadigd wordt achtergelaten.
- Verantwoordelijk: Stadsbeheer/SO/Vastgoed/Sport en recreatie/NME
- Stakeholders: Natuurspeeltuin en – educatiecentrum de Speeldernis, vtv SNV, Diergaarde Blijdorp en sportverenigingen, buurtinitiatieven (zoals ‘Herrie uit het park’) bewoners, Rotterdams Weerwoord, Groene Connectie, Stadspark West, het toekomstige ‘Parkberaad’.
- Mogelijke producten/ingrepen: Het Roel Langerakpark vormt samen met de Volkstuinen, de Speeldernis en Neptunus een divers en aantrekkelijk park. Verbeteren groen en waterbeheer aan de randen van het park en natuurlijke oevers met meer ecologische waarde.
- Samenwerking: right to challenge is mogelijk. Echter nu onduidelijkheid over de status van het park. Net als bij Essenburgpark, beheerovereenkomst en afspraken over bandbreedte inrichting. Samenwerking en verbinding met sportverenigingen is gewenst.
3- Een bewandelbaar bijenlint over de Spoordijk Spangen tussen Marconiplein en Van Nelle.
Met kleine ingrepen kan deze wandeling die al bestaat prettiger en beter toegankelijk worden.
- Verantwoordelijk: Stadsbeheer/SO
- Stakeholders: Groene Connectie, Natuurlijk Spangen, buurtinitiatieven/ bewoners, Rotterdams Weerwoord en Uitvoeringsagenda Biodiversiteit gemeente Rotterdam.
- Mogelijke producten/ingrepen: Verbeteren begin- en eindpunt; onderhoud. Verbeteren inrichting Horvath viaduct met water/groen/voetpad. Verbeteren toegangen vanuit Bankjes op Bilderdijkstraat viaduct.
- Samenwerking: right to challenge is Echter dit is nu geen officieel verblijfsgebied. Net als bij Essenburgpark, beheerovereenkomst en afspraken over bandbreedte inrichting.
4- Een groene wandeling tussen Roel Langerakpark, Vroesenpark en Noorderkanaal.
Verantwoordelijk: gemeente/mobiliteit/SO/Stadsbeheer (het gaat deels om aanpassing aan de infrastructuur omdat de weg nu niet oversteekbaar is).
- Stakeholders: Diergaarde Blijdorp, StadsCamping, VTV tot Nut en Genoegen, Stadspark West, Tennisvereniging Unilever,
- Mogelijke ingrepen:
- zeer snel realiseerbaar: maken en verbeteren oversteekplaats,
- Een wandelpad langs de terreinen van de tennisvereniging en volkstuinvereniging Tot Nut en Genoegen naar Daltonlaan.
- voetpad door bossage aan noordkant van stadhoudersviaduct, aanleg en onderhoud begeleidend groen, klein bruggetje.
- Right to challenge deels mogelijk? Ook hier verschillende bestuurlijke domeinen. Er zijn geen omwonenden.
5- Zwemmen en verblijf in en langs de Schiekanalen zijn steeds populairder
Laten we dit mogelijk maken op veilige plekken met schoon water en een aantrekkelijke oever!
Dit kan door het verbeteren van de kwaliteit van het Noorderkanaal met waterplanten, groen en het treffen van voorzieningen voor verblijf en recreatie langs het water.
- Verantwoordelijk: gemeente/stadsbeheer en
- Stakeholders: Stadspark West, Woonarkbewoners, jachthavens, vissersverenigingen(?), buurtinitiatieven/ bewoners, volkstuinverenigingen, Rotterdams Weerwoord.
- Mogelijke producten/ingrepen:
- Groene inrichting noorderoever tussen Kleinpolderplein en tunneltje, steigers aanleggen voor zwemmen en verblijf waar kan,
- Vegetatiemuur bij kunstwerken en harde oevers met waterplanten ter bevordering van waterkwaliteit en uitstraling (naar voorbeeld Singel030).
- Waterbeleid met ambitie voor schoon zwembaar water. Monitoring waterkwaliteit daar waar gezwommen
- waterplantenbak voor woonarken
- Samenwerking: (gebied is van niemand) Gezamenlijk beheer naar voorbeeld Essenburgpark met ogen en oren (woonarkvereniging) / werkkracht (stadsbeheer, waterschap, kanaalbeheergroep)
6- Betere verbinding tussen werelderfgoed van Nelle en Spangen, met wijkprogrammering in de lege ruimte onder het spoor.
- Verantwoordelijk: gemeente/stadsbeheer/SO en ProRail (eigenaar terrein en opstal?
- Stakeholders: Groene Connectie, van Nelle, Sparta, Educatieve Tuin Vreelust; buurtinitiatieven/ bewoners, diverse organisaties voor de opvang van daklozen, Rotterdams Weerwoord.
- Mogelijke samenwerking: programmering lege ruimte van Prorail met non-profit initiatief op het gebied van sport, cultuur en gastvrijheid..
- right to challenge wel mogelijk? (check met eigendomssituatie Prorail)
7- Een voetgangersbrug tussen Spoortuin en Essenburgpark is een ontbrekende schakel in de Groene Connectie.
Het markeert een waardige beëindiging van de Heemraadsingel en het geeft een betere toegang tot het groen voor de bewoners van de stenige stadswijken.
- Verantwoordelijk: SO en Prorail
- Stakeholders: Groene Connectie, Essenburgpark, Spoortuin, Marnix Gymnasium, Volkerrail, Stichting Boulevard, buurtinitiatieven/ bewoners, Rotterdams Weerwoord.
- Mogelijke producten/ingrepen: Brug over tunneltraverse voor voetgangers met aan weerszijden toegang vanaf stoep en vanaf
- Samenwerking: right to challenge is mogelijk met betrekking tot ontwerp en bouw. Het is wel een infrastructurele plek met veel zeggenschap van Prorail.
- Beheer en toezicht is vanuit Spoortuin en Essenburgpark mogelijk (afsluiting ‘s avonds)
Betrokkenen bij agenderen quick wins:
Catherine Visser, Philip Kuypers, Yvonne Zegers, Essenburgpark / bewoners Michiel Rexwinkel, Stichting het Wilde Westen
Marie-Sarah Simon, de Spoortuin / bewoner Nienke Bouwhuis, Groene Connectie / bewoner Bruce Tsai-Meu-Chong, Opperclaes / bewoner
Anne Karin ten Bosch, Stadspark West, VTV Blijdorp / bewoner Carolien Ruigrok-Nieuwland, Elske Wits, de Speeldernis / bewoner Ester van de Wiel, bewoner Spangen
Ofra Bolier, Volkstuinvereniging Tot Nut en Genoegen / bewoner Monique Banus, voorzitter Natuurlijk Spangen
Henk van Mourik Bewonerscomité/vereniging Buurt Bestuurt Essenburgbuurt / bewoner