‘‘…(we) kunnen door middel van verstandig beleid de stad leefbaar maken voor de mensen die er wonen, we kunnen er ook voor zorgen dat er in de stad ruimte is voor meer en andere dieren en planten. Sterker nog, als we flora en fauna in de stad een belangrijkere rol toekennen wordt het er voor ons waarschijnlijk ook weer aangenamer toeven. Wat wij nodig hebben is een nieuwe kijk op de stad. We moeten haar beschouwen als een natuurverschijnsel, een natuurgebied, een habitat met (de mens als) een sluitsteensoort”
Jelle Reumer in Wildpark Rotterdam, de stad als natuurgebied (2014).
Verblijven ‘in het veld’ om zo kennis over en vanuit het gebied op te diepen, maakt dat we met elkaar steeds gerichter kunnen versterken wat er al is. We hebben deze werkwijze samengevat in ons eigen manifest, dat gelezen kan worden als een handreiking voor stadmaken in een assertieve tijd en die mogelijk kan bijdragen aan het herstel van het vertrouwen in de overheid.
Zeven vuistregels voor de ontwikkeling van Stadspark West
1. Stadspark West opereert als platform tussen experts uit het veld, omwonenden en overheden om collectief handen en voeten te geven aan Rotterdam Veranderstad.
2. Werk altijd vanuit de waarden aan Stadspark West: het fundament van bodem en water behouden en versterken, de netwerken inzetten en de praktijken verbinden.
3. Zelfbeheer en betrokkenheid is de motor voor het in stand houden en versterken van de natuurwaarden.
4. Samenwerken aan kleinschalige, precieze interventies maken de toekomst van Stadspark West voorstelbaar.
Tijd: niet plannen voor een verre toekomst maar nu verbeteringen en verbindingen aanbrengen waar ze vanuit gebruik en beleving nodig zijn.
5. Voeg alleen programma toe dat aansluit en verder versterkt zodat het betekenisvol bijdraagt aan de waarden van Stadspark West.
6. Respecteer de balans tussen reuring en rust en garandeer luwte in de stad.
7. Grijs voor grijs: woningbouwverdichting moet niet worden gezocht in de lager gelegen waardevolle biotopen, reeds bebouwde gebieden zijn wel kansrijk