Studenten van vier verschillende academies en universiteiten* deden in de winter en het voorjaar van 2024 in weer en wind onderzoek in Stadspark West. Tijdens de Midsummer Walks op 26 juni, die we organiseerden i.s.m. Rotterdamse Architectuur Maand (R.A.M.) was hun werk te zien en te beleven. Zo kregen de vele bezoekers een heel nieuwe kijk op dit stadslandschap.
Op zaterdag 23 juni kwamen zo’n tachtig bezoekers via verschillende routes wandelden en varend door Stadspark West. De studenten uit Aken begeleiden de groepen met hun bijzondere praalstokken, waarop een maquette van een markant detail uit het gebied werd meegedragen. Het gebied zinderde die dag door de bijna dertig kleinschalige gebeurtenissen. In het Roel Langerakpark werden hoog in een boom tosti’s gebakken, die je onder bij de boom kon bestellen. Wadend in een waterpak kon je luisteren naar het concert van de ‘waterkathedraal’ onder het spoor bij het Paadje van Duizend Treê. Tijdens een bermenwandeling in de Steilrand werd je getrakteerd op rozenlimonade, je kon de stilte proeven in het Essenburgpark, uitkijken over de oudste polder. Op diverse plekken kon je meespelen, luisteren, je verbazen en meepraten. Struinend, varend en dobberend zag je de kanaaloevers ook eens van een heel andere kant. Zo nodigden deze studenten ons uit om vanuit een heel ander perspectief te kijken, kennis te maken en mee te denken. De middag werd afgesloten met een zonnig gesprek met limonade en lekkers bij de Stadscamping Rotterdam. En als kers op de taart trakteerden Roderick en Ciska van de camping de studenten op een feestelijke slot-BBQ.
In totaal waren er zo’n vijfenvijftig studenten architectuur, stedenbouw, landschap en scenografie van vier verschillende opleidingen* betrokken bij het project Scènes in Stadspark West. Zij werkten gedurende langere tijd vanuit de verschillende clubgebouwen van vier volkstuinverenigingen* aan hun onderzoek in het gebied. De uitdaging was om Stadspark West goed te leren kennen, het zelf te beleven en door hun onderzoek te ontdekken welke kwaliteiten en mogelijkheden hier nu al zijn, ook al staan deze niet op de gangbare kaarten. Die onderzoekende manier van werken, tijd nemen om in het gebied de natuur en de mensen te leren kennen, was nieuw en voor sommigen onwennig. Dat het belangrijk is om contact te leggen en het gesprek op tijd aan te gaan, hebben ze allemaal op hun eigen manier kunnen ontdekken. Dat leverde bijzondere inzichten, onverwachte vriendschappen en soms ook botsingen op. Voor velen was het een intense en super leerzame tijd in deze ‘buitenschool’ waar het niet zelden regende.
Partners:
Universiteiten: Delft University of Technology, Faculty of Architecture and the Built Environment, HKU – University of the Arts Utrecht, Master Scenography, Rotterdam Academy of Architecture and Urbanism, RWTH Aachen University, Fakultät für Architektur.A.I.R.
Volkstuinverenigingen: Blijdorp, Eigen Hof, Streven Naar Verbetering, Tot Nut en Genoegen en de Stadscamping Rotterdam.
Fotograaf : Luuk Smits Beeldsmits RAVB