Skip to main content

Een paar maanden geleden is de fiets van Michiel gejat. Hij besloot bewust om geen nieuwe te kopen zodat hij meer tijd heeft om vogels te kijken. Te voet zie je namelijk het meest. Bijna dagelijks wandelt Michiel tussen zijn huis en studio over de Essenburgsingel. Er is ontzettend veel te zien en vooral te horen. Zijn verrekijker is inmiddels net zo belangrijk geworden als zijn telefoon en zonder dat gaat hij de deur niet meer uit. 

 

We zijn met Michiel op speciale missie in Stadspark West. We zoeken de ijsvogel. De lente is voelbaar en zichtbaar. De eerste scheuten van nieuwe bladeren zien we aan de takken van bomen en vogels zingen hun hoogste lied. Het is 09.00 in de ochtend. Michiel is inwoner van Rotterdam, woont in Stadspark West en fervent vogelaar. Hij gaat graag naar het Essenburgpark en Roel Langerakpark om vogels te spotten. Met een beetje geluk kom je daar de ijsvogel tegen. De liefde voor vogels begon in de vogelboekjes die bij zijn grootvader op tafel lagen. Maar eigenlijk is de laatste jaren de liefde pas écht gaan bloeien.

Wat heeft Michiel met vogels?

“Vogels zijn het extra laagje op het dagelijks leven. Je hoeft er niets voor te presteren. Je hoeft er niets voor te kunnen. Je kan het gewoon ondergaan en er met volle teugen van genieten. Dat is het!

Aldus Michiel.

Wij wandelen inmiddels in het Essenburgpark langs het water met verrekijkers en camera’s in aanslag. De natuurlijke habitat van de ijsvogel bevat visrijk water met slootjes, plassen en beken, en begroeiing langs de oevers met lekker veel overhangende takken. We bevinden ons in zo’n gebied en alle voorwaarden zijn aanwezig. We hopen hem natuurlijk te spotten, maar dat is misschien te mooi om waar te zijn.

Maar.. het geluk is met ons. Michiel steekt zijn vinger in de lucht en attendeert ons op de zang van de ijsvogel. Een hoge schrille toon en makkelijk te onderscheiden van andere vogels. Hij moet in de buurt zijn! En ja hoor.. Plotseling komt er eentje op volle snelheid laag over het water langs racen en strijkt neer op een overhangende tak niet al te ver van ons. Het is een prachtige verschijning. De vogel heeft een opvallende fel blauw metallic kleur en een oranje borst met witte accenten. Michiel staat al door zijn verrekijker te turen en vertelt ons dat het gaat om een mannetje. Die kun je herkennen aan de lange zwarte snavel. De onderkant van de snavel van het vrouwtje is oranje van kleur. Hij is nog niet uitgesproken of het vrouwtje komt de bocht omzeilen. Wat een mooie ochtend!

Mensen raken in vervoering als ze een ijsvogel zien. Hoe komt dat?

Het is de on-Nederlandse verschijning van felle kleuren en ook zijn vorm is opmerkelijk. Geen andere vogel in Nederland lijkt op de ijsvogel. Je moet een beetje je best doen om ze te zien. Ze zitten over het algemeen goed verstopt en laten zich, in tegenstelling tot bijvoorbeeld merels of lijsters, niet snel zien. Een ijsvogel heeft daarnaast een relatief groot gebied in z’n eentje. Je zult geen 10 ijsvogels bij een kleine sloot tegenkomen

licht Michiel toe.

We blijven een tijdje bij het water observeren en warempel komt de ijsvogel nog een keer langs vliegen. Genieten! Ze hebben vast een nest ergens in de buurt. Het is een ware coureur en het water is zijn snelweg. Laag over het water scheert de ijsvogel over het circuit en scherpe bochten worden op volle snelheid moeiteloos genomen. Af en toe een ‘short cut’ over land maar dat is niet gebruikelijk.

We zien aan Michiel dat hij zeer oplettend is. Zelf zegt hij daarover:

Ik sta de hele tijd aan. Zodra ik naar buiten stap, gaan mijn zintuigen open en is het vogeltijd. Vogels zijn het ‘wildlife’ van de stad. Ze zijn overal om ons heen en goed zichtbaar. We zien ze jagen, paren, zingen, je hoeft alleen maar een beetje op te letten”.

 

Ondertussen raast er een trein voorbij. We bevinden ons vlakbij het spoor midden in de stad.

Stadspark West is rijk aan natuur en divers aan bewoners. Wij vertellen verhalen over die bewoners en plekken, en inspireren je om zelf ook op pad te gaan in Stadspark West. 

Meer informatie over de ijsvogel kun je hier lezen: https://www.natuurmonumenten.nl/dieren/ijsvogel

Wist je dat de ijsvogel eigenlijk niet blauw van kleur is, maar de reflectie van licht op de veren zorgt voor een blauwe gloed? Dat nemen wij waar als een blauwe kleur.