Skip to main content

Zuidroute Linksom, veldtocht 25 mei 2023

Een prachtige dag om met een groep kenners op stap te gaan. We wandelen anderhalf uur over de zuidroute van de veldtocht door Stadspark West, het fictieve park dat er echt ligt. Als koploper loop ik veelal voorop. Koen Marks maakt een beeldverslag.

Ons gezelschap wordt gevormd door experts van de gemeente, natuurmonumenten, het waterschap, volkstuinen en bureau stadsnatuur. Onderweg ontmoeten we betrokkenen uit het gebied. Het karakter van de zuidroute wordt mede bepaald door de spoorwegen, die hoger in het landschap over het talud gaan en door de aanrijroutes naar en viaducten van de A13 en het Kleinpolderplein. Deze infrastructuur is vaak een barrière voor mensen en biedt juist ruimte aan water, flora en fauna. Om deze route vandaag ononderbroken te kunnen wandelen hebben verschillende partijen hun terrein speciaal opengesteld. Zo is een fraaie contrastrijke route ontstaan, waarin de stadsnatuur zo nu en dan fors doorsneden wordt door de kunstwerken van de infrastructuur.

De route

Via een tijdelijk bruggetje bereiken we de verrassend groene Stadscamping Rotterdam, lopen langs de manege en de Kanaalweg onder het viaduct door. Daar staat trompettist Steven Molendijk die ons trakteert op een improvisatie op verkeerslawaai. De route leidt dwars door de brede berm van de A. van Stolkweg naar de hockeyvelden van HC Delfshaven. Achtereenvolgens zien we daarna het gemeentelijke Roel Langerakpark waar het Tofflerfestival wordt opgebouwd, de volkstuinen van Streven Naar Verbetering en de sportterreinen rondom het viaduct bij de Mevlanamoskee. Daar worden we door Herman Hammers uitgenodigd voor een introductie van discgolf. We vervolgen de wandeling via de RFC-weg naar het door bewoners onderhouden Essenburgpark om dan dwars door Diergaarde Blijdorp over verschillende continenten aldaar te wandelen. Langs het inmiddels vrijwel leeggestroomde stenige parkeerterrein van Blijdorp en de oversteek van de Stadhoudersweg wandelen we over het prachtige Daltonpad ten slotte naar de kantine van vtv Tot Nut en Genoegen waar we de middag afsluiten met een gesprek onder het genot van soep met brood van Joke Pruijssers.

door Anne Karin ten Bosch